Doorgaan naar hoofdcontent

Het laptop-dilemma

Vandaag las ik op pagina 14 van het NRC met verbazing het artikel "Het laptop-dilemma", waarin zomaar beweerd werd dat een laptop van Apple duurder is dan een laptop van Windows.

De crux van deze merkwaardige conclusie lag in de redenatie dat de ene laptop vergelijkbaar zou zijn met de ander, indien de hoeveelheid werkgeheugen hetzelfde is. En dat is dus gewoon *niet* waar!

Als je "hardware" gaat vergelijken, dan moet je overal naar kijken. Het type beeldscherm, de snelheid van de systeembus (gegevensoverdracht tussen CPU en andere onderdelen), de snelheid en capaciteit van de harde schijf, de grafische kaart, de verbindingsmogelijkheden (Wifi, USB, Bluetooth, etc), het ontwerp, de sterkte van de behuizing, de accu, de processor en ten slotte (ja daar is ie dan) ook inderdaad de capaciteit en snelheid van het RAM geheugen. Allemaal minstens zo belangrijk.

Het *allerbelangrijkste* voor de prijs is overigens het type processor. Het verschil in rekensnelheid kan al snel voor een prijsverschil van wel meer dan €900,- zorgen. Dat verschil kan dus zo groot worden, dat je daar gewoon nóg een laptop voor kan kopen!

Zo heeft Dell onlangs een nieuw laptop model aan haar assortiment toegevoegd, de XPS M1330, dat geconfigureerd met min of meer dezelfde hardware configuratie als een Apple Macbook toch meer dan 200 euro extra kost. Maar dus niet als je alleen de RAM geheugens vergelijkt, nee dan niet! Pas wanneer je ook nog even niet vergeet voor 600 euro de snellere processor aan tevinken, eerst dan gaat de vergelijking niet langer mank.

Verder is in dat NRC artikel de ervaring uitgelicht van een PC gebruiker die jaloers is op de macbook van haar vriendin, omdat die geen wachtwoorden zou hoeven invoeren om van draadloze netwerken gebruik te maken.

Nog meer onzin! Toon mij maar even een Macbook die zonder wachtwoorden op mijn beveiligde accesspoint inlogt, want die bestaat gewoon niet. Vermoedelijk heeft deze vriendin eenmaal een wachtwoord ingevoerd, waarop de software dat wachtwoord onthouden heeft, opdat zij dit niet oeverloos opnieuw in hoeft te voeren. Dit kan Windows ook, dat weet ik uit eigen ervaring.

Verder lijkt het mij dat het toenemende gebruik van GNU/Linux systemen wel vermeldenswaard was geweest, met name aangezien Dell onlangs begonnen is om Ubuntu Linux op sommige laptop modellen te leveren. En het lijkt mij dat een deugdelijke vergelijking tussen Windows en OS X wel wat meer in mag houden dan enkele citaties van wat een paar gebruikers ervan vinden.

Beneden de maat, als je het mij vraagt, voor een artikel dat zo prominent in het NRC staat.








Reacties

Populaire posts van deze blog

De idiote geheimzinnigheid over scheikundige naam van 'zelfmoordpoeder'

Soms zie ik op een webpagina iets waarvan ik bij mezelf denk " Goh, wat dom. " Zo ook gisteren, toen ik op de webpagina van de NOS keek. Ik kwam daar namelijk een item tegen over dat rare 'zelfmoordpoeder', waar Coöperatie Laatste Wil onlangs uitgebreid mee in het nieuws is gekomen. De NOS heeft nu vervolgens een uitgebreid stukje geplaatst , inclusief een gefilmd interview, met ene Rob Lemmens die online allerlei chemicaliën verkoopt. Het was de heer Lemmens namelijk opgevallen dat er  sedert de media aandacht opeens veel meer bestelling dan gewoonlijk binnenkomen voor een bepaald wit poedertje in zijn assortiment. En dit heerschap zegt ook aanwijzingen te hebben gevonden dat zijn poedertje op 'internet fora' wordt aanbevolen als gelijkwaardig alternatief voor het 'zelfmoordpoeder' van Coöperatie Laatste Wil. Zowel Coöperatie Laatste Wil, de NOS, en deze internet handelaar houden de naam van het 'zelfmoord poedertje' angstvallig geheim.

Jan Bonte over mRNA-vaccins en gebroken hartjes

Laatst ben ik weer even op bezoek geweest op de webstek van onze grote vriend Maurice de Hond. En wie kom ik op zijn blog tegen? Jan Bonte, die ook wel bekend staat onder zijn nom de plume Jan B. Hommel. "Wat nóu weer?!"—hoorde ik mezelf verzuchten toen ik zijn lange lap tekst met de titel " Hartspierontsteking en ontsteking van het hartzakje na mRNA-vaccin " zag. Maar goed, de laatste keer was het ook vermakelijk om diens schrijfsels te bekritiseren. Misschien ook ditmaal. Deze keer maakt Bonte geen volledige ridicule en ongepaste vergelijking met de tweede wereld oorlog, maar waagt hij zich aan een pleidooi om kinderen en jonge adolescenten niet te vaccineren, omdat volgens hem de kans op hartziekten door het de mRNA vaccins niet opwegen tegen de risico's van een COVID-19 besmetting. Zijn relaas begint met een betoog dat de opzet en uitkomsten van de klinische trials van de mRNA vaccins niet deugden, en dat big pharma slecht is. Dat is echter al lang

De corona waanzin van de neuroloog Jan Bonte

Hoewel we onderhand duidelijk zien dat de vaccinaties werken, blijven er nogal wat mensen over die resoluut tegen het beleid omtrent de corona vaccinaties zijn, alsook het testen-voor-toegang. Nu kan ik mij voorstellen dat mensen die geen achtergrond hebben in biomedisch onderzoek, zich door gebrek aan kennis—al dan niet gecombineerd met wantrouwen jegens de overheid—zorgen maken over alle corona maatregelen. Wat ik mij echter niet kan voorstellen is dat iemand met een medische achtergrond—en die dus beter zou moeten weten—snoeihard tegen alle corona maatregelen en de vaccinatie campagne raast. Los van dat dergelijke Don Quichotterie een vruchteloze bezigheid is, vind ik het stuitend wanneer uitgerekend een academisch opgeleid geneesheer zich daaraan schuldig maakt. Dergelijke mensen ondermijnen het vertrouwen in de wetenschap onder de bevolking, en schaden mogelijk de vaccinatiecampagne zodat er wellicht nodeloos mensen aan COVID-19 sterven, wanneer blijkt dat die mensen op basis van