Doorgaan naar hoofdcontent

De paardekracht van een krachtig paard

Zojuist interessant stukje op nos.nl gelezen over het stemgedrag van de Amish—een zwaar Christelijke zooitje Ludieten in de Verenigde Staten die niets van de industriële revolutie moeten hebben. Die hebben kennelijk massaal op Trump gestemd. Waarom? Kennelijk omdat de Amish een elektrische richtingaanwijzer op hun paardenkoetsen moesten monteren. Je weet wel, voor de verkeersveiligheid. En verkeersveiligheid interesseert de Amish natuurlijk geen lor, want de denkbeelden van die lui zijn überhaupt volkomen geschift.

Maar dat terzijde. Wat mij opviel in het stukje op nos.nl was het volgende fragment over de Amish.
"...boeren hebben strooien hoeden op en hooien het land achter een hooiwagen met 1 pk."

 Een hooiwagen met 1 PK? De Amish gebruiken geen gemotoriseerde werktuigen, dus hier bedoelt de auteur ongetwijfeld met die 1 PK dat er een paard voor de wagen gespannen is. Maar is dat wel helemaal juist? Nee. Een snelle zoektocht op google laat zien dat de meeste hooiwagens gespannen zijn met ten minste twee paarden. En een paard produceert bovendien ook niet altijd echt 1 PK. Hier is een kort artikeltje over gepubliceerd in Nature, waarin de auteurs schrijven dat een paard een piek-vermogen kan leveren van maar liefst 12 tot 14.9 PK!

 Maar er staat ook in dat het geleverde vermogen over een langere periode een stuk lager uitkomt, namelijk aardig in de buurt komt van 1 PK. Ik geef toe dat dit wellicht een meer realistische benadering is van de geleverde arbeid in agrarische omstandigheden. Een en ander houdt echter ook verband met de grootte van het paard, maar dat laten we voor het gemak verder buiten beschouwing.

De gemiddelde Amish boer doet zijn 'low-rider cruising' dus in een hooiwagen met een duur-vermogen van rond de 2 PK, en een piek-vermogen van 29.8 PK. Toch een opmerkelijk gegeven als je de technische specificaties van het laatste productie model van de Citroën 2CV in aanmerking neemt. De 2CV is namelijk een afkorting van 'deux chevaux-vapeur', hetgeen (min of meer) 'twee paardenkracht' betekent. En dit model produceerde uiteindelijk ongeveer 29 PK. Zou dat toeval zijn?

Reacties

Populaire posts van deze blog

De idiote geheimzinnigheid over scheikundige naam van 'zelfmoordpoeder'

Soms zie ik op een webpagina iets waarvan ik bij mezelf denk " Goh, wat dom. " Zo ook gisteren, toen ik op de webpagina van de NOS keek. Ik kwam daar namelijk een item tegen over dat rare 'zelfmoordpoeder', waar Coöperatie Laatste Wil onlangs uitgebreid mee in het nieuws is gekomen. De NOS heeft nu vervolgens een uitgebreid stukje geplaatst , inclusief een gefilmd interview, met ene Rob Lemmens die online allerlei chemicaliën verkoopt. Het was de heer Lemmens namelijk opgevallen dat er  sedert de media aandacht opeens veel meer bestelling dan gewoonlijk binnenkomen voor een bepaald wit poedertje in zijn assortiment. En dit heerschap zegt ook aanwijzingen te hebben gevonden dat zijn poedertje op 'internet fora' wordt aanbevolen als gelijkwaardig alternatief voor het 'zelfmoordpoeder' van Coöperatie Laatste Wil. Zowel Coöperatie Laatste Wil, de NOS, en deze internet handelaar houden de naam van het 'zelfmoord poedertje' angstvallig geheim.

Jan Bonte over mRNA-vaccins en gebroken hartjes

Laatst ben ik weer even op bezoek geweest op de webstek van onze grote vriend Maurice de Hond. En wie kom ik op zijn blog tegen? Jan Bonte, die ook wel bekend staat onder zijn nom de plume Jan B. Hommel. "Wat nóu weer?!"—hoorde ik mezelf verzuchten toen ik zijn lange lap tekst met de titel " Hartspierontsteking en ontsteking van het hartzakje na mRNA-vaccin " zag. Maar goed, de laatste keer was het ook vermakelijk om diens schrijfsels te bekritiseren. Misschien ook ditmaal. Deze keer maakt Bonte geen volledige ridicule en ongepaste vergelijking met de tweede wereld oorlog, maar waagt hij zich aan een pleidooi om kinderen en jonge adolescenten niet te vaccineren, omdat volgens hem de kans op hartziekten door het de mRNA vaccins niet opwegen tegen de risico's van een COVID-19 besmetting. Zijn relaas begint met een betoog dat de opzet en uitkomsten van de klinische trials van de mRNA vaccins niet deugden, en dat big pharma slecht is. Dat is echter al lang

De corona waanzin van de neuroloog Jan Bonte

Hoewel we onderhand duidelijk zien dat de vaccinaties werken, blijven er nogal wat mensen over die resoluut tegen het beleid omtrent de corona vaccinaties zijn, alsook het testen-voor-toegang. Nu kan ik mij voorstellen dat mensen die geen achtergrond hebben in biomedisch onderzoek, zich door gebrek aan kennis—al dan niet gecombineerd met wantrouwen jegens de overheid—zorgen maken over alle corona maatregelen. Wat ik mij echter niet kan voorstellen is dat iemand met een medische achtergrond—en die dus beter zou moeten weten—snoeihard tegen alle corona maatregelen en de vaccinatie campagne raast. Los van dat dergelijke Don Quichotterie een vruchteloze bezigheid is, vind ik het stuitend wanneer uitgerekend een academisch opgeleid geneesheer zich daaraan schuldig maakt. Dergelijke mensen ondermijnen het vertrouwen in de wetenschap onder de bevolking, en schaden mogelijk de vaccinatiecampagne zodat er wellicht nodeloos mensen aan COVID-19 sterven, wanneer blijkt dat die mensen op basis van