Doorgaan naar hoofdcontent

Viruswaanzin, COVID-19 en de lijst van Enge Ziekten

Ik moet bekennen dat het vermakelijk is zo nu en dan te lezen wat voor een onzin men op Viruswaanzin.nl schrijft. Vandaag ontdek ik er een artikel waarin een poging ondernomen wordt te  beargumenteren waarom COVID-19 niet op de A-lijst van de Wet publieke gezondheid thuis zou horen. Ik neem het even door.  

"Ziektes horen bij het leven. Je hebt ze in alle soorten en maten. Op lijst A Wet Publieke Gezondheid staan de gevaarlijkste ziektes als polio en ziektes met een zeer hoge overlijdenskans als ebola. Maar hoort COVID-19 met een geschatte mortaliteit van 0,2% eigenlijk wel op lijst A?" 
  
Ja, ziektes horen bij het leven. Dus ook de maatregelen om de gevolgen van die ziektes, indien nodig, te beperken—zoals een 'lockdown, om maar een voorbeeld te noemen. En Ebola hoort trouwens nog eerder niet op die A-lijst. Ebola is namelijk niet besmettelijk buiten direct lichamelijk contact. Het grote aantal doden in de landen waar Ebola uitbraken zijn geweest, is vooral te wijten aan het wantrouwen van de bevolking voor de regering en de hulpverleners. Hier in Nederland zal dus vrijwel zeker nooit een grootschalige Ebola uitbraak optreden. COVID-19 zou daarentegen bovenaan de A-lijst moeten prijken qua dodelijkheid, vooral omdat het zo besmettelijk is en er geen vaccin of zeer effectieve behandeling bestaat. De geschatte mortaliteit van COVID-19 is trouwens niet 0.2%, maar loopt uiteen van circa 0.3% tot 1%. Dat staat bovendien nu ook prominent in een ander epistel op viruswaanzin.nl, maar ik kan ook zo een wetenschappelijke referentie daarvoor plaatsen. Vanwege die onzekerheid dient uiteraard het hogere percentage als uitgangspunt voor beleid gebruikt te worden. En dan is COVID-19 dus tot wel 5x zo dodelijk als wat viruswaanzin hier beweert. We lezen door: 

"...Tot 2009 was een pandemie een uitbraak van een dodelijke ziekte met zeer veel slachtoffers. In april 2009 is de definitie om onduidelijke redenen door de WHO aangepast. De belangrijkste criteria, namelijk dodelijk en zeer veel slachtoffers,  zijn daarmee komen te vervallen."

De definitie van een pandemie is al langer een punt van discussie, waar ook de inmiddels beroemde Amerikaanse arts Dr. Fauci een lezenswaarde publicatie aan gewijd heeft. De definitie is echter voor het beleid niet direct relevant. Al noem je het geen pandemie maar een 'gewone' uitbraak, enkel in Nederland voorkomend, dan zouden de huidige maatregelen nog steeds zindelijk zijn. Op naar het volgende fragment.

"...Enkele maanden later werd de Mexicaanse griep de eerste “pandemie” onder de nieuwe definitie. Er stierven in Nederland 60 mensen terwijl de rekening voor de belastingbetaler 340 miljoen bedroeg. In Kamervragen is de minister om opheldering gevraagd over de gewijzigde definitie. De minister erkende dat dit tot misverstanden kan leiden en kondigde een onderzoek aan. Er is niets meer vernomen van de minister zodat het theoretisch nog steeds mogelijk is om een verkoudheid tot pandemie uit te roepen. Een term die de mensen angst aanjaagt."

Kom op zeg, gaan we weer verder neuzelen over definities? De wereld is niet zwart wit, en geen enkel epidemioloog die zijn vak verstaat zal ooit een onschuldige verkoudheid als een pandemie bestempelen waar de WHO alarm over zou moeten slaan. Dit punt slaat dus nergens op. Dus kom maar door met de volgende paragraaf:

"...Op 25 januari 2020 meldde het RIVM op haar website dat de ernst van de besmettingen voor  COVID-19 meeviel. “In China zijn niet heel veel familieleden van patiënten ziek geworden”, schrijft het RIVM. Toch is  COVID-19 drie dagen later op lijst A geplaatst van de Wet publieke gezondheid. De bestrijding van deze ziektes vallen onder verantwoordelijkheid van de Minister van Medische Zorg, toen nog Bruno Bruins."

Dus de overheid realiseerde dat de situatie ernstiger werd en paste het beleid daar op aan? Dit is een goede zaak. We lezen verder:

"...Op 30 januari is  COVID-19 door de WHO alsnog tot pandemie uitgeroepen. De minister treedt op 18 maart onverwachts terug waarna zijn taken, waaronder het  COVID-19 dossier, tijdelijk overgenomen zijn door Minister van VWS, Hugo de Jonge. Twee dagen later vervangt Martin van Rijn de afgetreden Bruins. Opvallend is dat Hugo de Jonge de belangrijkste taak van dat moment, namelijk de bestrijding van het  COVID-19-virus, onder zich houdt. Er volgen maanden waarbij het hele land in het teken staat van  COVID-19."

Deze paragraaf draagt ook al op geen enkele wijze bij aan het antwoord op de vraag of COVID-19 wel of niet op de A-lijst hoort. Maar we lezen door: 

"...Nu we drie maanden later meer inzicht hebben in het werkelijke gevaar van  COVID-19 blijkt het gelukkig mee te vallen. Het aantal besmettingen, mensen die ziek zijn geworden of overleden, blijkt enorm mee te vallen. Uit de cijfers van de technische briefing aan de Tweede Kamer van 25 juni blijkt dat de ziekte voor 98% van de bevolking ongevaarlijk is."

Dat is merkwaardig, want mijn wetenschappelijke bron vermeldt dat in circa 5% van de gevallen COVID-19 een kritiek verloop kent. Maar zelfs als het percentage van 98% hierboven klopt, dan impliceert dat een percentage (2%) dat wel twintig(!) keer hoger is dan voor een gemiddelde influenza A epidemie (0.1%). Als de helft van de bevolking besmet zou raken, dan zouden er circa 180,000 Nederlanders dood of bijna dood gaan. Zo ga je niet met mensenlevens om, en de 'social distancing' maatregelen zijn absoluut gerechtvaardigd met zo'n massagraf in het verschiet. En hallo, dat het "blijkt mee te vallen" in Nederland komt natuurlijk door de 'social-distancing', gezichtsmaskerplicht en zelf-isolatie maatregelen. Ga maar eens even kijken naar de catastrofe die zich elders in de wereld voltrekt, waar men veel lakser is met dergelijke maatregelen. Daar valt het zeker NIET mee! Ten slotte lezen we: 

"...En hoe erg dat ook is voor de mensen en gezinnen die keihard zijn geraakt door het virus,  COVID-19 is geen Lijst A ziekte, zoals ook duidelijk wordt uit de bijgevoegde afbeelding. Dus Hugo, schrappen van de lijst evenals alle noodmaatregelen de prullenbak in en samen terug naar normaal."

Verbijsterend. Geen enkel deugdelijk argument om COVID-19 van de A-lijst af te halen, met belangrijke feitelijk onjuistheden, waaruit de verkeerde conclusie getrokken wordt, begeleidt door een volkomen misleidende afbeelding... kortom, pure 'desinformatsia'. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

De idiote geheimzinnigheid over scheikundige naam van 'zelfmoordpoeder'

Soms zie ik op een webpagina iets waarvan ik bij mezelf denk " Goh, wat dom. " Zo ook gisteren, toen ik op de webpagina van de NOS keek. Ik kwam daar namelijk een item tegen over dat rare 'zelfmoordpoeder', waar Coöperatie Laatste Wil onlangs uitgebreid mee in het nieuws is gekomen. De NOS heeft nu vervolgens een uitgebreid stukje geplaatst , inclusief een gefilmd interview, met ene Rob Lemmens die online allerlei chemicaliën verkoopt. Het was de heer Lemmens namelijk opgevallen dat er  sedert de media aandacht opeens veel meer bestelling dan gewoonlijk binnenkomen voor een bepaald wit poedertje in zijn assortiment. En dit heerschap zegt ook aanwijzingen te hebben gevonden dat zijn poedertje op 'internet fora' wordt aanbevolen als gelijkwaardig alternatief voor het 'zelfmoordpoeder' van Coöperatie Laatste Wil. Zowel Coöperatie Laatste Wil, de NOS, en deze internet handelaar houden de naam van het 'zelfmoord poedertje' angstvallig geheim.

Jan Bonte over mRNA-vaccins en gebroken hartjes

Laatst ben ik weer even op bezoek geweest op de webstek van onze grote vriend Maurice de Hond. En wie kom ik op zijn blog tegen? Jan Bonte, die ook wel bekend staat onder zijn nom de plume Jan B. Hommel. "Wat nóu weer?!"—hoorde ik mezelf verzuchten toen ik zijn lange lap tekst met de titel " Hartspierontsteking en ontsteking van het hartzakje na mRNA-vaccin " zag. Maar goed, de laatste keer was het ook vermakelijk om diens schrijfsels te bekritiseren. Misschien ook ditmaal. Deze keer maakt Bonte geen volledige ridicule en ongepaste vergelijking met de tweede wereld oorlog, maar waagt hij zich aan een pleidooi om kinderen en jonge adolescenten niet te vaccineren, omdat volgens hem de kans op hartziekten door het de mRNA vaccins niet opwegen tegen de risico's van een COVID-19 besmetting. Zijn relaas begint met een betoog dat de opzet en uitkomsten van de klinische trials van de mRNA vaccins niet deugden, en dat big pharma slecht is. Dat is echter al lang

De corona waanzin van de neuroloog Jan Bonte

Hoewel we onderhand duidelijk zien dat de vaccinaties werken, blijven er nogal wat mensen over die resoluut tegen het beleid omtrent de corona vaccinaties zijn, alsook het testen-voor-toegang. Nu kan ik mij voorstellen dat mensen die geen achtergrond hebben in biomedisch onderzoek, zich door gebrek aan kennis—al dan niet gecombineerd met wantrouwen jegens de overheid—zorgen maken over alle corona maatregelen. Wat ik mij echter niet kan voorstellen is dat iemand met een medische achtergrond—en die dus beter zou moeten weten—snoeihard tegen alle corona maatregelen en de vaccinatie campagne raast. Los van dat dergelijke Don Quichotterie een vruchteloze bezigheid is, vind ik het stuitend wanneer uitgerekend een academisch opgeleid geneesheer zich daaraan schuldig maakt. Dergelijke mensen ondermijnen het vertrouwen in de wetenschap onder de bevolking, en schaden mogelijk de vaccinatiecampagne zodat er wellicht nodeloos mensen aan COVID-19 sterven, wanneer blijkt dat die mensen op basis van