Doorgaan naar hoofdcontent

De corona waanzin van de neuroloog Jan Bonte

Hoewel we onderhand duidelijk zien dat de vaccinaties werken, blijven er nogal wat mensen over die resoluut tegen het beleid omtrent de corona vaccinaties zijn, alsook het testen-voor-toegang. Nu kan ik mij voorstellen dat mensen die geen achtergrond hebben in biomedisch onderzoek, zich door gebrek aan kennis—al dan niet gecombineerd met wantrouwen jegens de overheid—zorgen maken over alle corona maatregelen. Wat ik mij echter niet kan voorstellen is dat iemand met een medische achtergrond—en die dus beter zou moeten weten—snoeihard tegen alle corona maatregelen en de vaccinatie campagne raast. Los van dat dergelijke Don Quichotterie een vruchteloze bezigheid is, vind ik het stuitend wanneer uitgerekend een academisch opgeleid geneesheer zich daaraan schuldig maakt. Dergelijke mensen ondermijnen het vertrouwen in de wetenschap onder de bevolking, en schaden mogelijk de vaccinatiecampagne zodat er wellicht nodeloos mensen aan COVID-19 sterven, wanneer blijkt dat die mensen op basis van dergelijke desinformatie het vaccin hebben geweigerd.

De thans werkloze neuroloog Jan Bonte—ook bekend onder zijn alias Jan B. Hommel—lijkt precies zo'n kwalijk handelend individu. Onlangs wees iemand mij op een epistel op de website van deze man, en de geschiedkundige nonsens die ik aldaar las tart gewoon ieder voorstellingsvermogen. Het betreft het volgende stuk: Der neue Untermensch. Nou, ik heb niet snel een "Wat de fuck is dit?!" erlebnis, maar hier dus wel. Het verhaal begint ermee dat Bonte met zijn kroost een ijsje nuttigt. Ach, hoe idyllisch. Maar dan beschrijft Bonte dat er toen plots beelden door zijn hoofd schoten van in uniform geklede—op ‘NSDAP’-ers gelijkende—‘knokploegen’ van de Duitse politie, die met schuimbekkende herdershonden lieve vreedzame demonstranten aanvallen, en alle tegenstanders van coronamaatregelen bij wijze van spreken het liefst rechtstreeks de ovens van Auschwitz in zouden knuppelen als het kon. Bonte beschrijft vervolgens zijn vermoeden dat enkel de aanwezigheid van de vele journalisten ervoor heeft gezorgd dat de politie zich inhield… eh, parbleu?! Wie schrijft op dergelijke toon over een gewone uit de hand gelopen huis-tuin-en-keuken demonstratie? Alsof Duitsland een soort Noord-Korea is, of Wit-Rusland. Kennelijk is de heer Bonte ook de coronarellen in Nederland vergeten. Demonstranten zijn niet altijd lieverdjes hoor. 

De vergelijking die Bonte maakt tussen Merkel en Nazi Duitsland is des te idioter als je nagaat dat een ander CDU politicus, Walter Lübcke, nota bene in 2019 door een neo-Nazi werd vermoord vanwege zijn liberale houding tegenover asielzoekers. Dezelfde CDU dus waar Merkel de leider van was. Vervolgens voert Bonte de gedwongen sterilisatie in het kader van eugenetica aan in zijn betoog, dus wederom worden de Nazi’s erbij gesleept. Alsof een gedwongen sterilisatie ook maar op enige wijze iets te maken heeft met een vrijwillige vaccinatie? De corona vaccinaties zijn gewoon vrijwillig, en ze zijn gebaseerd op 'evidence based medicine'. Dat kan van eugenetica niet gezegd worden, toen niet en nu al helemaal niet. Die vergelijking gaat dus totaal mank. En als het aankomt op de verschillen tussen moderne geneeskunde en wat er vroeger patiënten aangedaan werd, zijn er wel meer ouwe bloedzuigers uit de sloot te halen. Dat heeft ook allemaal niets meer met moderne geneeskunde te maken.

Over eugenetica gesproken, juist van dat soort anti-vaccinatie mensen hoor je vaak dat je niks te vrezen hebt van COVID-19 als je maar gezond bent. Maar ben je ouder dan 65? Heb je onderliggende aandoeningen? Dan ben je inferieur 'dor hout' volgens dergelijke mensen, die het dan ook als een zegen zien voor de maatschappij wanneer dergelijk kreupel hout in de crematoria verast. Goh, klinkt dat bekend? Dat lijkt juist verdacht veel op dat eugenetische denken, als je het mij vraagt. De zwakkere “Untermenschen” met onderliggende condities of ouderdom moet men door COVID-19 uit de populatie laten verwijderen. Laat dat virus dus maar vrij rondgaan, laat zwakkeren maar stikken aan de ECMO machine, en dan blijft in het Nieuwe Utopie enkel de 'gezonde' ongevaccineerde wortel-knagende sportman over, of de activistische veganist met een of ander fitness account op Instagram en het IQ van een garnaal. Het heeft uiteraard geen zin om tegen dergelijke idioten op te merken dat de delta variant van SARS-CoV-2 opvallend veel jongere, gezonde mensen ernstig ziek maakt.

Bonte constateert verder dat mensen die zonder vaccinatie-bewijs ergens proberen binnen te dringen worden afgeranseld. Nou, dat lijkt me wel ja! Wat is daar vreemd aan? Als je ergens binnendringt waar je niet welkom bent, dan word je inderdaad met gepast geweld verwijderd. Dat was voor corona ook al zo. Als je in een goedkoop trainingspak een drie-sterren restaurant binnen zou lopen, en op hoge toon "Ey pik, doet mijn effe twee bere-lullen met mayo en een kapsalon" roept, dan is er een redelijke kans dat je vriendelijk verzocht wordt te verdwijnen. Mensen zoals Bonte eigenen zich dus wel allerlei vrijheden en rechten toe, maar kijken dan vreemd op wanneer andere partijen van diezelfde rechten en vrijheden gebruik willen maken. En ja, de regering heeft ook rechten en plichten. Je bent vrij om je niet te vaccineren, net zoals je vrij bent om te roken. Maar net zoals je met een dampende peuk allang niet meer in een vliegtuig toegelaten wordt, heb je evenmin het recht met je ongevaccineerde porum—ongetest en ongemaskerd—te kuchen over de passagiers die wel netjes gevaccineerd zijn. Mensen die protesteren om dat toch wel te mogen doen zijn egocentrische aso's, dat is gewoon een feit. Het is in Nederland gelukkig geen anarchistische puinzooi, waar iedereen maar kan doen en laten wat ‘ie wil.

Bonte’s argument over discriminatie getuigt ook van weinig inzicht in hoe discriminatie werkt. Het CBR weigert bijvoorbeeld al jaren de afgifte van rijbewijzen aan volledig blinde mensen. Is dat discriminatie? Nee, want rijden als je niets kunt zien is gewoon levensgevaarlijk. Discriminatie met een logische reden is doodnormaal. Een vorm van 'positieve' discriminatie, zou je kunnen zeggen. Maar mensen die zich wel kunnen vaccineren, doch het gewoon stomweg weigeren, mogen derhalve op bepaalde plaatsen terecht geweerd worden als dat anders de volksgezondheid schaadt. Sterker nog, het is zelfs de grondwettelijke plicht van de overheid om haar uiterste best te doen om de volksgezondheid te beschermen.

En vervolgens raaskalt Bonte nog door over de 'Totalitaire Staat', en spreekt hij van 'de machthebbers' die met ijsjes mensen overhalen zich te vaccineren. Alsof het pedofielen waren, die met een grote zak lolly’s in busjes voor de kleuterscholen staan. Alsof we hier in het Westen niet in een open democratische samenleving zouden leven. De vergelijking met Nazi Duitsland is in ieder geval compleet ridicuul. Godwin's law vertelt ons dat des te langer een internet discussie aanhoudt, des te waarschijnlijker het is dat op een gegeven moment een verwijzing naar Hitler of de Nazi's gemaakt wordt. Bonte duurt dat te lang, hij slaat de discussie gewoon helemaal over.

Bonte lijkt zich overigens wel te realiseren dat zijn vergelijking met de tweede wereldoorlog door de meeste mensen als ongepast wordt beschouwd. Echter, blijk geven van dergelijk inzicht verzacht geenszins het feit dat hij deze absurde vergelijking dan tegen beter weten in toch maakt. Volgens Bonte zouden mensen zoals ik ons vooral vanwege het aantal doden aan deze vergelijking storen. Dat is echter een misvatting. In de Eerste Wereldoorlog zijn ook veel mensen gestorven, maar als Bonte zich aan die vergelijking had gewaagd zou het mij een stuk minder storen. Het meest afschuwelijke aan WWII is namelijk niet het aantal doden, maar de (oorlogs)misdaden die tegen onschuldige, ongewapende burgers zijn gepleegd. Ik heb het dan vooral over de grootste gedocumenteerde systematische uitroeing van een groep mensen in de geschiedenis: de Shoah. Alleen al de anderhalf miljoen Joodse kinderen, babies zelfs, die door de Nazi’s vermoord werden. Als je serieus meent dat dergelijke onbeschrijflijke gruweldaden, de meest grove misdaden tegen de menselijkheid, op enigerlei wijze te vergelijken zijn met een paar eenvoudige corona maatregelen, of het volkomen beschaafde politieoptreden tijdens demonstraties in Duitsland, dan zit er honderd procent een steekje bij je los.

Dan heeft Bonte het over het monddood maken van alle anti-vaccinatie mensjes door de staat. Wat een onzin. Ten eerste schrijft hij dit op zijn eigen website, die door iedereen met een internetverbinding te lezen is. Geen censuur dus. En sociale-media bedrijven zijn niet het bezit van de Nederlandse staat, dus zij maken hun eigen regels met betrekking tot welke berichten toegestaan zijn en welke niet. Evenmin staatscensuur dus. Daarbij staat Nederland dit jaar op de 6e plaats in de "World press freedom index", uit 180 landen. Mensen die oeverloos agiteren tegen de zogenaamde 'mainstream media' hebben geen enkel benul waar ze het over hebben. Wil je weten hoe censuur eruit ziet? Kijk dan maar eens naar landen zoals Iran, Noord-Korea en Cuba.

Nu we het over censuur hebben, wil ook ik even wat zeggen over die zogenaamd 'zielige' mensen die tegen vaccinatie zijn. Meer dan welke groepen dan ook zie je ze overal op sociale media iedereen die een mondmasker draagt, of een vaccinatie bewijs toont, voor van-alles-en-nog-wat uitmaken. Zou je je laten vaccineren? Dan ben je een ‘dom schaap’. Geloof je wat de gezondheidsraad van Nederland, de WHO, de Amerikaanse CDC, en overige instanties allemaal zeggen? Dan ben je een ‘volgzame clown', en moet je ‘wakker worden’. Kortom, een vorm van ‘online bullying’, of pestkoppen met andere woorden. Maar het blijft niet alleen bij woorden. In Urk werd een test-locatie afgebrand, er waren corona-rellen op meerdere plekken in Nederland, GGD medewerkers werden bij vaccinatie centra gefotografeerd—iets waar een duidelijke dreiging vanuit gaat—en vandaag nog hebben in London demonstranten de BBC geprobeerd te bestormen. En een dansschool leraar werd onlangs bedreigd omdat hij aangaf alleen leerlingen toe te laten als die een vaccinatie-bewijs kunnen tonen. Wie is het echte slachtoffer hier?

In een van zijn eerdere schrijfsels trekt Bonte ook fel van leer tegen de methode waarmee het Pfizer/BioNTech vaccin tegen het SARS-CoV-2 virus op effectiviteit en veiligheid is onderzocht (de zogenaamde klinische ‘phase III trials’). Zo vond hij onder meer dat het vaccin getest had moeten worden op zwakkere deelnemers, zoals immuungecompromitteerde patienten, omdat die het meeste te vrezen zouden hebben van een COVID-19 infectie. Dat argument slaat natuurlijk nergens op, want eventuele bijwerkingen die samenhangen met de afweer reactie ga je dan niet ontdekken. En dan weet je dus niet of het veilig is voor gezonde mensen, hetgeen juist de bedoeling is van zo’n trial. Gezonde mensen zijn de grootste groep die het vaccin krijgen, dus die hebben logischerwijs prioriteit bij een veiligheidsstudie. Je kunt daarentegen altijd achteraf nog onderzoek doen naar de mate van bescherming die meer kwetsbare mensen opbouwen, hetgeen nu dus ook gedaan wordt (zie o.a. het “Target 2B” onderzoek). Dat doet echter niets af aan de veiligheid van het vaccin, integendeel: het betekent dat we alleen maar des te zekerder weten dat het vaccin voor iedereen veilig is. 

Een ander argument van Bonte was dat het mRNA vaccin van Pfizer/BioNTech mogelijk zou zorgen voor Antibody Dependent Enhancement (ADE), zoals eerder tijdens vaccin ontwikkeling voor SARS-CoV-1 en MERS-CoV werd ontdekt. Daar is nu echter ook door de ontwikkelaars aan gedacht, want het huidige corona mRNA vaccin vloeit onder andere uit dat onderzoek voort. Op basis van die ervaring is—met succes—voor een ander eiwit van SARS-CoV-2 gekozen om het vaccin te ontwikkelen. Dierenproeven, klinische trials met mensen, en honderden miljoenen vaccinaties verder, is er geen spaan heel meer van het idee dat het corona vaccin ADE veroorzaakt of niet effectief is. Veel van Bonte’s overige argumenten zijn inmiddels ook alweer achterhaald door de feiten, voor zover zijn bezwaren reeds ab initio niet onbelangrijk waren. In fairness geef ik toe dat dat ook een mogelijkheid was waar de heer Bonte destijds al rekening mee hield, maar ik denk niet dat Bonte nog achteraf gaat toegeven dat hij het mis had. Dat verwacht ik niet van iemand die zo hoogmoedig overkomt over een vakgebied waar hij noch specialist in is, noch fulltime onderzoek in heeft gedaan. 

Ik wil ook niet zeggen dat de wetenschap alle antwoorden heeft. Goed onderbouwde, met bewijzen gestaafde kritiek mag nooit verstomd worden. Wat dat betreft is het boek ‘Silent Spring’ van Rachel Carson een aanrader. We moeten inderdaad altijd blijven waken voor terugkerende hybris van zich onaantastbaar wanende onderzoekers, opdat dergelijke geschiedenis zich niet zal herhalen. Maar is dat nu het geval? Neen, dat is hier volstrekt niet aan de orde. Als de corona pandemie namelijk een ding duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel dat iedere burger juist ongemeen kritisch kijkt naar de ontwikkelingen, naar het beleid van de overheid, en zich absoluut nergens een blad voor de mond neemt. Sterker nog, het is zelfs de andere kant omgeslagen. Menig wetenschapper verzucht onderhand dat zelfs de feiten alleen niet langer voldoende zijn om mensen te overtuigen. De wetenschapper wordt alom wantrouwt, en desinformatie is een groot probleem gebleken, doordat kwakzalvers en verspreiders van complottheorieën veel te veel ruimte krijgen. Hoe Bonte dan tot de tegenovergestelde conclusie komt is mij dus een groot raadsel.

Ten slotte heb ik mij ook even in de achtergrond van deze neuroloog verdiept. De heer Bonte blijkt recent ontslagen bij het Ikazia ziekenhuis te Rotterdam, waar hij kennelijk ook al maling had aan de corona maatregelen. Ach, dat zou natuurlijk slechts een incident kunnen zijn. Maar nee. Hij blijkt vaker problemen te hebben gehad, tijdens zijn geneeskunde opleiding. Aldus ontstaat het beeld van een onverbeterlijke betweter, die structureel problemen heeft met gezag en autoriteit. Een narcist wellicht? Luister in ieder geval niet naar deze neuroloog, en laat je vaccineren.

Reacties

Unknown zei…
Als je de gelijkenisse niet ziet met de prelude van de tweede wereld oorlog ben je horende doof,of steke blind.Ik ken je leeftijd niet maar ik bespeur wel een enorm
gemis aan inzicht t.a.v van wat er zich voor de oorlog heeft afgespeelt.
Als ik jou was zou ik me maar eens gaan verdiepen wat er zich werkelijk heeft afgespeelt,dan begrijp je misschien beter wat Jan Bonte schrijft.
Hoewel je misschien ook gewoon een diepe sympathy kan hebben voor alle vrijheids beperkende maatregelen die er momenteel genomen worden,waarmee je heb gekozen
voor het fascime van de regering Rutte en zal je de gevolgen van je keuze vanzelf gaan ondervinden.

Menzonius zei…
Ik heb juist precies over het gebrek aan gelijkenissen geschreven, en duidelijk genoeg gemaakt waarom naar mijn idee de vergelijking met de tweede wereldoorlog (inclusief voortekenen) ongepast is. Alleen maar zeggen dat iemand ongelijk heeft, is geen bevredigend argument. Er ontbreken in uw reactie ook specifieke punten die het geconstateerde "enorm gemis aan inzicht" onderbouwen. Daar kan ik dus verder ook niet op reageren. Tot zover de geschiedenis, dan nu corona. Geen enkel normaal mens is blij met de corona maatregelen—alhoewel ik mij onderhand afvraag wat er de facto nog overgebleven is van die maatregelen. Maar een weldenkend mens begrijpt onmiddellijk waarom die maatregelen hier in Nederland, en in vele andere Westerse landen, bestaan. Dat heeft verder niets met sympathie te maken, niets met fascisme, en al helemaal niets met de tweede wereldoorlog.

Populaire posts van deze blog

De idiote geheimzinnigheid over scheikundige naam van 'zelfmoordpoeder'

Soms zie ik op een webpagina iets waarvan ik bij mezelf denk " Goh, wat dom. " Zo ook gisteren, toen ik op de webpagina van de NOS keek. Ik kwam daar namelijk een item tegen over dat rare 'zelfmoordpoeder', waar Coöperatie Laatste Wil onlangs uitgebreid mee in het nieuws is gekomen. De NOS heeft nu vervolgens een uitgebreid stukje geplaatst , inclusief een gefilmd interview, met ene Rob Lemmens die online allerlei chemicaliën verkoopt. Het was de heer Lemmens namelijk opgevallen dat er  sedert de media aandacht opeens veel meer bestelling dan gewoonlijk binnenkomen voor een bepaald wit poedertje in zijn assortiment. En dit heerschap zegt ook aanwijzingen te hebben gevonden dat zijn poedertje op 'internet fora' wordt aanbevolen als gelijkwaardig alternatief voor het 'zelfmoordpoeder' van Coöperatie Laatste Wil. Zowel Coöperatie Laatste Wil, de NOS, en deze internet handelaar houden de naam van het 'zelfmoord poedertje' angstvallig geheim.

Jan Bonte over mRNA-vaccins en gebroken hartjes

Laatst ben ik weer even op bezoek geweest op de webstek van onze grote vriend Maurice de Hond. En wie kom ik op zijn blog tegen? Jan Bonte, die ook wel bekend staat onder zijn nom de plume Jan B. Hommel. "Wat nóu weer?!"—hoorde ik mezelf verzuchten toen ik zijn lange lap tekst met de titel " Hartspierontsteking en ontsteking van het hartzakje na mRNA-vaccin " zag. Maar goed, de laatste keer was het ook vermakelijk om diens schrijfsels te bekritiseren. Misschien ook ditmaal. Deze keer maakt Bonte geen volledige ridicule en ongepaste vergelijking met de tweede wereld oorlog, maar waagt hij zich aan een pleidooi om kinderen en jonge adolescenten niet te vaccineren, omdat volgens hem de kans op hartziekten door het de mRNA vaccins niet opwegen tegen de risico's van een COVID-19 besmetting. Zijn relaas begint met een betoog dat de opzet en uitkomsten van de klinische trials van de mRNA vaccins niet deugden, en dat big pharma slecht is. Dat is echter al lang

Boetes voor niet-handsfree bellen te hoog?

De verkeersboetes zijn weer verhoogd, waaronder ook de boete voor niet-handsfree bellen . Experts zijn ertegen, en beargumenteren dat de pakkans verhogen belangrijker is. Bovendien zouden mensen door te hoge boetes het idee krijgen dat ze een soort melkkoe zijn om begrotingstekorten elders te dichten. Maar klopt dat wel? Dat de pakkans een belangrijke factor is, is al langer bekend. Dat is vrij recent nog als belangrijkste reden genoemd voor de toename in het aantal ongevallen met dronken bestuurders . Er moet dus zeker meer geïnvesteerd worden in de verkeerspolitie en andere handhaving middelen zoals traject controles op snelwegen. Daar ben ik het mee eens. Het 'melkkoe' argument is een ander verhaal, daar ben ik het niet mee eens. Je vraagt je af of bestuurders die zo redeneren wel weten wat een ongeval met letsel door niet-handsfree bellen gemiddeld kost. Ieder dodelijk ongeval kost per verloren mensenleven ongeveer 6.5 miljoen euro (materiële en immateriële schade), en gemi