Doorgaan naar hoofdcontent

Wat zijn de lange-termijn gevolgen van de corona vaccins?

Inmiddels heeft de overgrote meerderheid van de bevolking zich gevaccineerd tegen COVID-19. Toch blijft de situatie zorgelijk, om twee redenen. Ten eerste heeft een substantieel deel van de bevolking zich niet gevaccineerd. Omdat deze populatie ongevaccineerden niet homogeen verdeeld is, zijn er lokaal grotere uitbraken te verwachten. Dat zien we nu al in Christelijke oorden zoals Staphorst. Ten tweede zijn alle vaccinaties oorspronkelijk ontworpen tegen de alfa variant van SARS-CoV-2, dus zullen de vaccins iets minder effectief zijn tegen de thans dominante delta-variant.

Daarom is het van belang het percentage gevaccineerden zo dicht mogelijk bij de 100% te krijgen. Maar waarom lukt dat niet? De belangrijkste redenen zijn geloofsovertuiging (de vaccinatie bereidheid onder streng gelovigen is historisch altijd al veel lager geweest), desinformatie, en angst door onwetendheid.

Tegen Christenfundamentalistische anti-wetenschap en wappie-isme van het ergste soort is niets bestand. Zelfs de burgemeester van Staphorst durft niet eens zijn burgers op te roepen zich te laten vaccineren, zo bang en/of dom is de burgemeester daar. Kun je nagaan hoe de rest van de Staphorstenaars zijn. En dit speelt niet alleen in Staphorst, maar overal in de 'bijbelgordel'. Deze blogpost is dus meer gericht tegen desinformatie en onwetendheid.

Het voornaamste argument dat ik hoor, vooral van mensen die bijna bereid zijn het vaccin te nemen maar nog twijfelen, is dat het nog te 'experimenteel' zou zijn en dat de lange-termijn effecten onbekend zijn.

Dat de belangrijkste toegelaten corona vaccins experimenteel zouden zijn is je reinste kolder. Inmiddels hebben ruim 6 miljard aardbewoners tenminste één prik met een of ander corona vaccin gehad.

Miljarden mensen zijn volledig gevaccineerd

De eerste trials begonnen in het voorjaar van 2020. Nu zijn we anderhalf jaar verder, zijn er miljarden prikken gezet, en zijn er naast bijwerkingen die bij ieder vaccin voor kunnen komen geen ernstige problemen ontdekt. Dit is nu echt een van de allerbest geteste medicijnen op aarde! Er zijn medicaties die tientallen jaren al zonder problemen gebruikt worden, die bij lange na niet op zo'n grote schaal getest werden voor toelating, en waarvan ook bij lange na niet zoveel data uit het veld beschikbaar is. Als de grootste vaccins (vooral mRNA vaccins) op dit moment nog eventueel deels als 'experimenteel' worden aangemerkt door een of ander medicijn agentschap, dan is dat op dit moment werkelijk enkel puur een protocollaire formaliteit.

De vrees voor lange-termijn gevolgen is evenmin gegrond. Van geen enkel breed ingezet vaccin zijn lange termijn gevolgen bekend. We weten ook op basis van ervaring en onderzoek naar vele andere medicaties, dat bijwerkingen die pas na meer dan een jaar voordoen in principe alleen voorkomen bij medicijnen waar je herhaaldelijk over een lange termijn aan wordt blootgesteld. Langdurig gebruik van prednisolon maakt patienten 'cushingoïd', bijvoorbeeld. Daar kunnen dan bij chronisch gebruik uiteindelijk ziekten uit ontstaan, die niet zomaar weggaan als je met het middel staakt. Maar dit zie je nooit bij mensen die slechts een enkele keer een pilletje prednisolon geslikt hebben. Duur en aard van de blootstelling zijn cruciaal. De vaccins blijven gewoon veel te kort in het lichaam aanwezig, dus op basis van duur van blootstelling zijn lange termijn gevolgen echt gigantisch onwaarschijnlijk. De kans op longkanker door het roken van één cigaret in je hele leven is om die reden ook onmeetbaar klein, maar rook je dertig jaar lang een pakje per dag dan weten we dat je vrijwel zeker gezondheidsklachten gaat ontwikkelen. Dit is een kern idee van toxicologie: alles is dodelijk, slechts de dosis is bepalend. Zou je dus elke dag in de ochtend een vaccin moeten nemen, dan zou er inderdaad heel misschien een probleem kunnen ontstaan op lange termijn. Vooral vanwege bijvoorbeeld de herhaalde injectieschade, en mogelijk vanwege de systematische prikkeling van het immuunsysteem en irritatie van het weefsel door structurele introductie van een invasieve lichaamsvreemde stof. Dat is absoluut niet het geval bij incidentele vaccinatie. 

Naar mijn idee verwarren vaccinatie twijfelaars de grote voorzichtigheid—het 'erring on the side of caution'—die meer ingegeven is door protocol dan door redelijk onderbouwde zorgen over lange-termijn bijwerkingen, voor een alarm signaal. Dat is ten onrechte. Er is geen enkel arts-onderzoeker met enige reputatie op dit vakgebied die verwacht dat er op de lange termijn bijwerkingen op zullen treden door het injecteren van een mini-hoeveelheid vaccin dat al bij miljarden mensen probleemloos is toegediend. Soms laten hysterische anti-vaccinatie activisten enorme injectie spuiten zien op hun spanborden, alsof daar het ejaculaat van een dolle stier uitkomt. In werkelijkheid gaat het om maar 0.3 milliliter per dosis, en dat zijn slechts zes druppels. Waar maken die mensen zich druk om?

Het menselijk lichaam is uitgerust met een afweer systeem dat normaliter in staat is om lichaamseigen van lichaamsvreemde substanties te onderscheiden. Dit vermogen is de basis van onze natuurlijke afweer. En even voor de duidelijkheid: er bestaat dus helemaal NIET zoiets als 'onnatuurlijke' afweer of immuniteit. De reactie van je afweer op een vaccin is 100% net zo natuurlijk als de reactie op een ziekteverwekker zoals een virus. Je lichaam interesseert het niets of iets uit een lab komt, of uit een bakje slechte sushi. Je afweer is niet schrander genoeg om antropogene stoffen van natuurlijke pathogenen te onderscheiden, het stelt enkel biochemisch vast of iets lichaamseigen is of lichaamsvreemd.

Dit is de basis van het vaccineren. Je lichaam wordt blootgesteld aan een stof die lijkt op het pathogeen waar je bescherming tegen wilt, maar die je niet ziek maakt. Je probeert je afweer dus een poets te bakken: eigenlijk is die afweer reactie namelijk niet nodig, want het mRNA vaccin kan je in beginsel helemaal niet ziek maken (zeer zeldzame bijwerkingen, zoals allergische reacties, daargelaten). Omdat je lichaam echter domweg doet wat het doet, wordt er toch een—volkomen natuurlijke—afweer reactie opgewekt. En als je daarna toch nog een keer het virus tegenkomt, dan herkent je afweer het virus alsof het alweer dat vaccin is! En rekent er dan dit keer direct genadeloos mee af, of zoals je afweer wellicht in het Engels zou zeggen: 'Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me.' Dat is zeer vereenvoudigd hoe het vaccin je beschermt.

Maak het dus niet allemaal nodeloos ingewikkeld, en maak je geen zorgen over bijwerkingen. Vergeet ook niet dat de gevolgen van een COVID-19 besmetting—en we zullen daar allemaal vroeger of later mee in aanraking komen—voor jouwzelf, en anderen die je mogelijk aansteekt, statistisch heel veel erger zijn dan eender welk vaccin, ongeacht hoe jong en gezond je bent. De meest gebruikte vaccins (Moderna/Pfizer-BioNTech) behoren absoluut tot de best geteste, meest veilige middelen die de moderne geneeskunde tot haar beschikking heeft. Als zorgen over lange-termijn gevolgen je weerhouden heeft te laten vaccineren, dan hoop ik dat deze toelichting je hopelijk over de streep trekt om toch het vaccin te nemen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De idiote geheimzinnigheid over scheikundige naam van 'zelfmoordpoeder'

Soms zie ik op een webpagina iets waarvan ik bij mezelf denk " Goh, wat dom. " Zo ook gisteren, toen ik op de webpagina van de NOS keek. Ik kwam daar namelijk een item tegen over dat rare 'zelfmoordpoeder', waar Coöperatie Laatste Wil onlangs uitgebreid mee in het nieuws is gekomen. De NOS heeft nu vervolgens een uitgebreid stukje geplaatst , inclusief een gefilmd interview, met ene Rob Lemmens die online allerlei chemicaliën verkoopt. Het was de heer Lemmens namelijk opgevallen dat er  sedert de media aandacht opeens veel meer bestelling dan gewoonlijk binnenkomen voor een bepaald wit poedertje in zijn assortiment. En dit heerschap zegt ook aanwijzingen te hebben gevonden dat zijn poedertje op 'internet fora' wordt aanbevolen als gelijkwaardig alternatief voor het 'zelfmoordpoeder' van Coöperatie Laatste Wil. Zowel Coöperatie Laatste Wil, de NOS, en deze internet handelaar houden de naam van het 'zelfmoord poedertje' angstvallig geheim.

Jan Bonte over mRNA-vaccins en gebroken hartjes

Laatst ben ik weer even op bezoek geweest op de webstek van onze grote vriend Maurice de Hond. En wie kom ik op zijn blog tegen? Jan Bonte, die ook wel bekend staat onder zijn nom de plume Jan B. Hommel. "Wat nóu weer?!"—hoorde ik mezelf verzuchten toen ik zijn lange lap tekst met de titel " Hartspierontsteking en ontsteking van het hartzakje na mRNA-vaccin " zag. Maar goed, de laatste keer was het ook vermakelijk om diens schrijfsels te bekritiseren. Misschien ook ditmaal. Deze keer maakt Bonte geen volledige ridicule en ongepaste vergelijking met de tweede wereld oorlog, maar waagt hij zich aan een pleidooi om kinderen en jonge adolescenten niet te vaccineren, omdat volgens hem de kans op hartziekten door het de mRNA vaccins niet opwegen tegen de risico's van een COVID-19 besmetting. Zijn relaas begint met een betoog dat de opzet en uitkomsten van de klinische trials van de mRNA vaccins niet deugden, en dat big pharma slecht is. Dat is echter al lang

De corona waanzin van de neuroloog Jan Bonte

Hoewel we onderhand duidelijk zien dat de vaccinaties werken, blijven er nogal wat mensen over die resoluut tegen het beleid omtrent de corona vaccinaties zijn, alsook het testen-voor-toegang. Nu kan ik mij voorstellen dat mensen die geen achtergrond hebben in biomedisch onderzoek, zich door gebrek aan kennis—al dan niet gecombineerd met wantrouwen jegens de overheid—zorgen maken over alle corona maatregelen. Wat ik mij echter niet kan voorstellen is dat iemand met een medische achtergrond—en die dus beter zou moeten weten—snoeihard tegen alle corona maatregelen en de vaccinatie campagne raast. Los van dat dergelijke Don Quichotterie een vruchteloze bezigheid is, vind ik het stuitend wanneer uitgerekend een academisch opgeleid geneesheer zich daaraan schuldig maakt. Dergelijke mensen ondermijnen het vertrouwen in de wetenschap onder de bevolking, en schaden mogelijk de vaccinatiecampagne zodat er wellicht nodeloos mensen aan COVID-19 sterven, wanneer blijkt dat die mensen op basis van