Doorgaan naar hoofdcontent

Symbolische straf?

 De voor meervoudige moord tot levenslang veroordeelde terrorist Gökmen T. (a.k.a. de Utrechtse tramschutter) krijgt voor een poging tot moord die hij in de gevangenis pleegde geen extra straf opgelegd, omdat de rechter dat enkel 'symbolisch' zou vinden. Maar wat is er dan mis met een symbolische straf?

In de VS lees je ook weleens dat daders meerdere levenslange straffen uit moeten zitten, of zelfs bij niet levenslang tot zulke bizar lange straffen (honderden jaren) worden veroordeeld, dat het zo niet de jure dan wel de facto neerkomt op levenslang. Wat is daar eigenlijk op tegen? Levenslang is al in principe een straf waarbij de staat feitelijk zegt: "Je gaat achter slot en grendel en we gooien de sleutel weg." Wegrotten in de knar, met andere woorden. Zo was dat vroeger tenminste, maar sinds 2017 is dat helaas niet meer per definitie het geval.

Tegenwoordig is er steeds vaker zicht op vrijlating, zoals nog vrij recent de gratie voor Cevdet Yılmaz die voor zesvoudige moord was veroordeeld. En vorig jaar nog leek het er ook op dat de voor moord op een politieagente tot levenslang veroordeelde Bennie S. mogelijk mag starten met een re-integratie traject, iets waar de politie en nabestaanden duidelijk niet gelukkig mee zijn. Er zijn zelfs kamervragen over gesteld. De hoge raad en het Europees hof voor de rechten van de mens hebben geoordeeld dat ook tot levenslang veroordeelden zicht moeten hebben op mogelijke re-integratie: levenslang is daarom sinds 2017 niet langer automatisch levenslang.

Een symbolische straf voor misdaden die gepleegd zijn tijdens het uitzitten van de gevangenis straf zou mijns inziens juist een mooi punt kunnen zijn om mee te laten wegen tijdens de evaluatie van een mogelijke re-integratie. Dan kun je bijvoorbeeld aanvoeren dat hoewel een veroordeelde moordenaar er 25 jaar op heeft zitten, dat hij ruim vier jaar na de moordpartij nogmaals tot 10 jaar werd veroordeeld voor een poging tot moord op een cipier. Dan heb niet alleen de veroordeling voor poging tot moord, maar ook een concrete strafmaat die aangeeft hoe zwaar die misdrijf destijds werd gewogen. 

Dat zou wat mij betreft helemaal geen slechte zaak zijn, en zeker niet slechts 'symbolisch'.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De idiote geheimzinnigheid over scheikundige naam van 'zelfmoordpoeder'

Soms zie ik op een webpagina iets waarvan ik bij mezelf denk " Goh, wat dom. " Zo ook gisteren, toen ik op de webpagina van de NOS keek. Ik kwam daar namelijk een item tegen over dat rare 'zelfmoordpoeder', waar Coöperatie Laatste Wil onlangs uitgebreid mee in het nieuws is gekomen. De NOS heeft nu vervolgens een uitgebreid stukje geplaatst , inclusief een gefilmd interview, met ene Rob Lemmens die online allerlei chemicaliën verkoopt. Het was de heer Lemmens namelijk opgevallen dat er  sedert de media aandacht opeens veel meer bestelling dan gewoonlijk binnenkomen voor een bepaald wit poedertje in zijn assortiment. En dit heerschap zegt ook aanwijzingen te hebben gevonden dat zijn poedertje op 'internet fora' wordt aanbevolen als gelijkwaardig alternatief voor het 'zelfmoordpoeder' van Coöperatie Laatste Wil. Zowel Coöperatie Laatste Wil, de NOS, en deze internet handelaar houden de naam van het 'zelfmoord poedertje' angstvallig geheim.

Jan Bonte over mRNA-vaccins en gebroken hartjes

Laatst ben ik weer even op bezoek geweest op de webstek van onze grote vriend Maurice de Hond. En wie kom ik op zijn blog tegen? Jan Bonte, die ook wel bekend staat onder zijn nom de plume Jan B. Hommel. "Wat nóu weer?!"—hoorde ik mezelf verzuchten toen ik zijn lange lap tekst met de titel " Hartspierontsteking en ontsteking van het hartzakje na mRNA-vaccin " zag. Maar goed, de laatste keer was het ook vermakelijk om diens schrijfsels te bekritiseren. Misschien ook ditmaal. Deze keer maakt Bonte geen volledige ridicule en ongepaste vergelijking met de tweede wereld oorlog, maar waagt hij zich aan een pleidooi om kinderen en jonge adolescenten niet te vaccineren, omdat volgens hem de kans op hartziekten door het de mRNA vaccins niet opwegen tegen de risico's van een COVID-19 besmetting. Zijn relaas begint met een betoog dat de opzet en uitkomsten van de klinische trials van de mRNA vaccins niet deugden, en dat big pharma slecht is. Dat is echter al lang

Boetes voor niet-handsfree bellen te hoog?

De verkeersboetes zijn weer verhoogd, waaronder ook de boete voor niet-handsfree bellen . Experts zijn ertegen, en beargumenteren dat de pakkans verhogen belangrijker is. Bovendien zouden mensen door te hoge boetes het idee krijgen dat ze een soort melkkoe zijn om begrotingstekorten elders te dichten. Maar klopt dat wel? Dat de pakkans een belangrijke factor is, is al langer bekend. Dat is vrij recent nog als belangrijkste reden genoemd voor de toename in het aantal ongevallen met dronken bestuurders . Er moet dus zeker meer geïnvesteerd worden in de verkeerspolitie en andere handhaving middelen zoals traject controles op snelwegen. Daar ben ik het mee eens. Het 'melkkoe' argument is een ander verhaal, daar ben ik het niet mee eens. Je vraagt je af of bestuurders die zo redeneren wel weten wat een ongeval met letsel door niet-handsfree bellen gemiddeld kost. Ieder dodelijk ongeval kost per verloren mensenleven ongeveer 6.5 miljoen euro (materiële en immateriële schade), en gemi