Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe koop je een nieuwe computer

Bij het uitkiezen van een nieuwe computer zijn er een aantal belangrijke zaken waar men op moet letten.

Ten eerste moet men zich afvragen waar de computer voor gebruikt gaat worden. Is men bijvoorbeeld voornemens een DVD film verzameling veilig te stellen door kopieën te maken op de harde schijf, met behulp van compressie technieken, dan is het raadzaam het snelste systeem te selecteren die het budget toelaat.

Maakt men daarentegen enkel gebruik van het internet om webpagina's te bekijken, zoals youtube.com en dergelijke, of om een tekstverwerker te draaien, dan volstaat makkelijk het lichtste systeem dat men kan vinden. Het is dan zelfs het overwegen waard, om niet een nieuwe computer te kopen, maar een tweedehands systeem. Doch er zijn ook andere overwegingen, welke hieronder volgen.

De zogeheten 'hardware' waaruit ons systeem zal bestaan is vers één, het volgende chapiter gaat over het selecteren van een besturingssysteem.

Grosso modo is het tegenwoordig mogelijk voor de consument om uit drie systemen te kiezen: Windows Vista, OS X, GNU/Linux. Dat laatste omvat alle op GNU/Linux gebaseerde Linux distributies, zoals Ubuntu en RedHat bijvoorbeeld. Ik laat systemen zoals PC-BSD en Solaris buiten beschouwing, want die zijn niet geschikt voor het soort computer gebruiker die een handleiding lezen moet om te weten welke computer hij nodig heeft.


Ook nu speelt het beoogde gebruik van het systeem een grote rol bij de keuze. Heeft men een dwingende behoefte om computerspelletjes te spelen, dan kan men het beste een Windows besturingssysteem installeren. Windows Vista dus.

Heeft men wel behoefte aan hoge rekensnelheid, maar niet voor het spelen van computerspelletjes, en hecht men waarde aan gebruiksvriendelijkheid, dan kan men het beste kiezen voor een systeem van Apple, met het OS X besturingssysteem. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat Apple de verkoop van haar besturingssysteem aan haar computers gekoppeld heeft. Het is niet mogelijk om OS X los te kopen en op een andere computer te installeren, dus als je niet van de hardware gebruik wilt maken die Apple verkoopt, dan is dit niet een geschikte keuze.

De laatste mogelijkheid is dat men geen snelle computer nodig heeft, en dan zijn er twee mogelijkheden: Windows Vista en GNU/Linux. Het is met name in deze situatie wel heel lastig om een keuze te maken.

Windows Vista is zonder twijfel het meest gebruiksvriendelijk voor digibeten. Maar het draait met name op langzame computers niet optimaal. Als men absoluut Windows wil gebruiken, dan kan men beter een niet al te oude tweedehands pc kopen met Windows 2000 of XP. Een computer met 512MB RAM geheugen en een Pentium IV processor moet makkelijk volstaan voor licht gebruik.

Minder eenvoudig in het gebruik is GNU/Linux. Zelfs de meest gebruikersvriendelijke systemen zijn niet eenvoudig te configureren en te installeren. Het voordeel is echter de lage kostprijs: de meeste Linux distributies zijn helemaal gratis te downloaden. Al is het zeer de vraag of de enorme leercurve niet zoveel tijd kost, dat het in geld uitgedrukt minstens zo duur blijkt als Windows en OS X systemen. Het voordeel van Linux is echter dat het met gemak op minder snelle computers kan draaien, het is zeker sneller dan Windows Vista.

Een ander criterium is de veiligheid. Vrij recent nog is een aantal ABN-AMRO klanten gedupeerd door een computer virus. Het virus dat zich op hun Windows systemen geïnstalleerd had, heeft via het internet bankieren sommen geld naar criminelen overgemaakt. Microsoft heeft een notoir slechte geschiedenis, als het gaat om veiligheid en Windows Vista moet zich wat dat betreft eerst nog bewijzen. Wie de grootste waarde hecht aan veiligheid is dus voorlopig zeer beslist beter af met GNU/Linux of OS X.

Een laatste tip: ga altijd kijken in de winkel. Kijk of het scherm je bevalt, of de letters groot genoeg zijn en scherp genoeg zijn, prettig lezen. Enzovoorts.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De idiote geheimzinnigheid over scheikundige naam van 'zelfmoordpoeder'

Soms zie ik op een webpagina iets waarvan ik bij mezelf denk " Goh, wat dom. " Zo ook gisteren, toen ik op de webpagina van de NOS keek. Ik kwam daar namelijk een item tegen over dat rare 'zelfmoordpoeder', waar Coöperatie Laatste Wil onlangs uitgebreid mee in het nieuws is gekomen. De NOS heeft nu vervolgens een uitgebreid stukje geplaatst , inclusief een gefilmd interview, met ene Rob Lemmens die online allerlei chemicaliën verkoopt. Het was de heer Lemmens namelijk opgevallen dat er  sedert de media aandacht opeens veel meer bestelling dan gewoonlijk binnenkomen voor een bepaald wit poedertje in zijn assortiment. En dit heerschap zegt ook aanwijzingen te hebben gevonden dat zijn poedertje op 'internet fora' wordt aanbevolen als gelijkwaardig alternatief voor het 'zelfmoordpoeder' van Coöperatie Laatste Wil. Zowel Coöperatie Laatste Wil, de NOS, en deze internet handelaar houden de naam van het 'zelfmoord poedertje' angstvallig geheim.

Jan Bonte over mRNA-vaccins en gebroken hartjes

Laatst ben ik weer even op bezoek geweest op de webstek van onze grote vriend Maurice de Hond. En wie kom ik op zijn blog tegen? Jan Bonte, die ook wel bekend staat onder zijn nom de plume Jan B. Hommel. "Wat nóu weer?!"—hoorde ik mezelf verzuchten toen ik zijn lange lap tekst met de titel " Hartspierontsteking en ontsteking van het hartzakje na mRNA-vaccin " zag. Maar goed, de laatste keer was het ook vermakelijk om diens schrijfsels te bekritiseren. Misschien ook ditmaal. Deze keer maakt Bonte geen volledige ridicule en ongepaste vergelijking met de tweede wereld oorlog, maar waagt hij zich aan een pleidooi om kinderen en jonge adolescenten niet te vaccineren, omdat volgens hem de kans op hartziekten door het de mRNA vaccins niet opwegen tegen de risico's van een COVID-19 besmetting. Zijn relaas begint met een betoog dat de opzet en uitkomsten van de klinische trials van de mRNA vaccins niet deugden, en dat big pharma slecht is. Dat is echter al lang

De corona waanzin van de neuroloog Jan Bonte

Hoewel we onderhand duidelijk zien dat de vaccinaties werken, blijven er nogal wat mensen over die resoluut tegen het beleid omtrent de corona vaccinaties zijn, alsook het testen-voor-toegang. Nu kan ik mij voorstellen dat mensen die geen achtergrond hebben in biomedisch onderzoek, zich door gebrek aan kennis—al dan niet gecombineerd met wantrouwen jegens de overheid—zorgen maken over alle corona maatregelen. Wat ik mij echter niet kan voorstellen is dat iemand met een medische achtergrond—en die dus beter zou moeten weten—snoeihard tegen alle corona maatregelen en de vaccinatie campagne raast. Los van dat dergelijke Don Quichotterie een vruchteloze bezigheid is, vind ik het stuitend wanneer uitgerekend een academisch opgeleid geneesheer zich daaraan schuldig maakt. Dergelijke mensen ondermijnen het vertrouwen in de wetenschap onder de bevolking, en schaden mogelijk de vaccinatiecampagne zodat er wellicht nodeloos mensen aan COVID-19 sterven, wanneer blijkt dat die mensen op basis van